Europese aandelen zijn dit jaar sterk uit de starblokken gekomen. Dat is wel een beetje snel gegaan, dus correcties zijn mogelijk. Maar de trends zijn positief, ook voor de AEX-Index, signaleert Michael Nabarro.
Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn: de aandelenmarkten, vooral in Europa, presteren goed. De Verenigde Staten loopt wel wat achter, maar gecorrigeerd voor de sterker wordende dollar zijn de verschillen klein.
De Amsterdamse AEX-index is voor het eerst in zeven jaar tijd weer boven de 500 punten geweest. Hoewel de AEX op dit moment moeite heeft om dit niveau vast te houden, doet dat weinig af aan de feestvreugde. Er zijn maar weinig marktpartijen die rekening hadden gehouden met een dergelijke snelle stijging in zo’n korte tijd. Dat het toch is gelukt, heeft een aantal oorzaken.
Ten eerste is er de forse daling van de olieprijzen. Omdat Nederland en de andere markten in Europa olie importeren, is dat een groot voordeel voor zowel consumenten als producenten.
De tweede factor is de aanzienlijke daling van de koers van de euro. Dit is goed voor onder andere de export en drijft de winsten van veel beursfondsen op.
En ‘last but not least’ speelt de Europese Centrale Bank een hele belangrijke rol door nieuwe stimuleringsmaatregelen door te voeren. Hierdoor komen miljarden aan nieuwe liquiditeiten op de markt die moeten worden herbelegd. Dit drukt de rente verder omlaag waardoor de financieringskosten van bedrijven alsmaar lager worden. Tevens worden beleggers, gedreven door de zoektocht naar rendement, bijna gedwongen om meer in aandelen te beleggen. Het huidige gemiddelde dividend op de Stoxx-600 van meer dan drie procent wordt daardoor steeds aantrekkelijker voor beleggers.
Aandelen op winst, wat nu?
Ik denk dat de bovengenoemde zaken vanuit fundamentele optiek niet snel zullen veranderen. In Europa lijkt de rente vrij lang laag te blijven en zal het divergerende beleid van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve druk op de euro-dollarkoers blijven zetten. Uiteindelijk zal dit een positieve invloed op de bedrijfswinsten in Europa dienen te krijgen en aandelen naar hogere niveaus kunnen brengen.
Maar worden deze verwachtingen ook ondersteund door de grafieken? In deze bijdrage sta ik stil bij de technische ontwikkeling van de AEX-Index, de 10 jaarsrente in Nederland en de koers van euro.
AEX-Index: consolidatie na recente stijgingen, maar trend blijft positief
Hoewel de AEX sinds 2009 weer flink aan het oplopen is, zagen we toch dat in 2014 het tempo wat stagneerde. De toenmalige 420-430 zone was moeilijk te doorbreken. Echter, begin van dit jaar is deze zone met veel kracht doorbroken wat zorgde voor een flinke opwaartse versnelling.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de huidige stijging wel heel snel is gegaan en enige hoogtevrees begrijpelijk is. Echter, vanuit de technische analyse is een trend goed te definiëren, maar hoe lang hij duurt niet. Te vroeg winstnemen ligt vaak op de loer bij dergelijke stijgingen. Dat wil niet zeggen dat de koersen niet kunnen dalen. Sterker nog, enige consolidatie of kleine correcties zijn goed mogelijk na deze forse stijgingen.
Echter, de trend is onmiskenbaar positief en de 500-grens heeft misschien enige sentimentele waarde, maar meer ook niet. Hoewel er dus (gezonde) correcties bij horen, verwacht ik dat de AEX op termijn verder zal oplopen naar respectievelijk 520 en 560 (dit laatste niveau was grofweg de top van 2007).
Zolang het proces van hogere bodems en toppen intact is, blijven hogere koersen waarschijnlijk. Mocht de AEX onder de 470-480 zone komen, dan verslechtert het korte termijn beeld aanzienlijk en kunnen diepere correcties plaatsvinden richting langere termijnsteunniveaus rond 430-440.
Kortom, kopen op dips blijft het adagium zolang het proces van hoger bodems en toppen intact blijft.
10-jaarsrente Nederland: stabilisatie op laag niveau
Dat de rente als sinds de jaren tachtig aan het dalen is, zal weinigen ontgaan zijn. Bovenstaande grafiek geeft de laatste 5 jaar weer, waarbij het snelle dalingstempo opvalt. De trend is onmiskenbaar negatief, zelfs op de korte termijn zien we een krachtige dalende trend.
(klik voor uitvergroting)
Boven de grofweg 0,5 procent zal deze korte-termijntrend opwaarts worden verlaten en dat geeft ruimte voor een correctieve beweging omhoog. Echter, tussen de 1,00-1,50 procent ligt een zware technische weerstand, maar dit lijkt momenteel heel ver weg.
Maar kunnen we dan nog lager? Zoals we sinds kort weten kan de rente negatief worden en dat geldt ook voor de 10-jaarsrente. Hoewel ik niet verwacht dat deze rente heel veel lager dan nu zal gaan, is dit niet uitgesloten. Omdat het neerwaarts potentieel vanaf huidige niveaus beperkt is, lijken obligaties niet veel potentie te hebben. Echter, een snelle opleving van de rente lijkt op de korte termijn ook onwaarschijnlijk.
Kortom, een neutraal beeld op deze lage niveaus, boven de 0,50 procent wel even opletten voor tussentijdse oplevingen!
Euro: consolidatie in langere termijn dalende trend
Sinds de zomer van vorig jaar is de trend van de euro-dollarkoers duidelijk gedraaid van positief naar negatief. De beweging wordt fundamenteel ondersteund door de monetaire verschillen tussen de VS en Europa. In de VS wordt een renteverhoging eind dit jaar verwacht, maar in Europa zijn we juist flink aan het verruimen.
(klik voor uitvergroting)
De trend is dus onmiskenbaar negatief voor de euro versus de dollar, maar na de forse daling is enige consolidatie of correctie niet onwaarschijnlijk. Oude steunniveaus worden weerstanden en we kunnen voor nu twee belangrijke weerstandsniveaus definiëren op 1,1100 en 1,1640 dollar per euro. Correcties kunnen tot aan deze niveaus plaatsvinden zonder dat de negatieve trend draait.
Na de huidige consolidatie verwacht ik een verdere daling richting repectievelijk 1,0450 en 0,96 dollar per euro. Kortom, verkopen op kracht zolang de genoemde weerstandszones intact zijn.
Terugkerend naar de belangrijkste vraag: zetten de trends in Europa van begin dit jaar door? Gelet op de fundamentele ontwikkelingen en mijn analyse van de grafieken wel! Nogmaals: consolidatie en/of correcties horen erbij, maar zie ik op dit moment nog geen signalen die de huidige trends in gevaar brengen.
Michael Nabarro is Investment Manager, Private Trading bij ABN Amro MeesPierson Private Banking . Michael’s financiële carrière begon in 1989 en sindsdien is hij actief betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties, voornamelijk partijen met een actieve beleggingsstijl. Zijn columns zijn niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. Voor meer informatie zie: Technische Analyse bij ABN Amro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl